Onze club

Onze club telt momenteel een 40-tal leden en verkent elke zondagvoormiddag de West-Vlaamse polders en soms zelfs een stukje Frankrijk. Het seizoen start halfweg maart en eindigt traditioneel het tweede weekend van oktober. De ritten variëren tussen de 45 en 75 km en worden afgelegd aan een gemiddelde van 27 à 28 km/u. Sommige ritten bevatten één of meerdere heuvels waar punten gesprokkeld kunnen worden voor ons bergklassement.

Bij onze ritten op zondag wordt er uiteraard rekening gehouden met de wegcode. Er rijden steeds twee kopmannen voorop die de route aangeven en ons langs alle wegen en paden leiden. We worden achterna gereden door een volgwagen die ons kan depanneren bij pech.

Het laatste weekend van augustus is er onze traditionele uitstap. Afwisselend vertrekken we voor een dagrit vanop verplaatsing of maken we er een volledig weekend van waar partners ook welkom zijn. Terugkerend zijn ook onze familiebarbecue begin juli en onze boter- en kaaskaarting begin december.

Ons clublokaal is café 't Rooneplezier in Woumen, daar starten we elke rit om 9u in maart en april, om 8u30 in mei, juni, september en oktober en om 8u in juli en augustus. Wij stoppen niet onderweg maar houden als eindpunt vast aan ons clublokaal.

Geschiedenis

1972, dit is het magische jaar waarin De Vriesganzen werden opgestart in café "De sportwereld". Het bestuur zou 25 jaar Gilbert Senesael als voorzitter hebben, met als ondervoorzitter Henri Deschrevel en Denis Huyghe als secretaris en Roger Hendryckx als schatbewaarder. In het oorspronkelijke bestuur zetelden ook nog André Averbeke, Johan Huyghe en Robert Hoorelbeke. Na 43 jaar passeerden nog volgende bestuursleden de revue: André Hoorelbeke, Norbert Debruyne, Diego Haenebalcke, René Callens, Noël Beernaert, Freddy Mackelberg, Joseph Brimmel, Luc Huyghebaert, Jonas Van Damme en Maarten Debruyne.

De naam voor onze club werd ontleend aan een Woumense voetbalvereniging die ter ziele was gegaan en haar terrein had aan de Warande (waar nu het bedrijf van de familie Roose staat). Waarom zij “De Vriesganzen” als naam kozen konden we niet meer navragen, maar met de Blankaart in ons dorp is het niet moeilijk om te raden waar de naam vandaan komt. De hoofdactiviteit van onze club is uiteraard fietsen, alhoewel sommige mensen bij het woord “wielertoerist” eerder denken aan een pint dan aan een fiets (doch in ons geval geheel ten onrechte!). Door de jaren heen werden echter ook heel wat andere activiteiten georganiseerd, zoals busuitstappen (naar Frankrijk, Nederland, Duitsland), ponykoersen, ploegentijdritten, tombola’s, deelname aan de Blankaartstoet, ...

Lees het artikel over De Vriesganzen in Blits

Download ons reglement